Sammanfattning

Det analoga telefonsystemet växte snabbt, och man utvecklade därför GSM. Den trådlösa kommunikationen började egentligen med Marconis uppfinning av telegrafen och sedan dess har digital mobiltelefoni utvecklats rejält, men inte förrän 1993 fick GSM-standarden sitt genombrott i hela världen.

Dagens tjänster till GSM-telefoner har utvecklats i fyra faser. Exempel på dessa tjänster är det mycket populära SMS samt roaming som låter dig använda telefonen i stort sett var som helst på jorden. Det finns även en mängd tekniker som hanterar samtal på olika vis.

En mobiltelefon fungerar som en kombinerad radiomottagare och radiosändare. Samtalen till och från mobiltelefonen skickas digitalt som radiovågor mellan mobiltelefonen och en basstation. Det finns tre olika frekvensområden som GSM använder sig av. Frekvensområdena GSM 900 och DCS 1800 används i Sverige.

I framtiden kommer GSM utvecklas mot högre överföringshastigheter för att kunna möta behovet av nya spännade applikationer. Inom industrin finns ett samarbete för att skapa gemensamma standarder så att den nya tekniken kan införas snabbt och smidigt. Ett intressant system som är under utveckling är UTMS. Det klarar överföringshastigheter på 2 Mbps och lämpar sig därmed väl för framtidens multimediaapplikationer.


maila inledning historia upp